Salige er algoritmerne; for de skal arve jorden

Af Dupont – læst op af Storm

Fra afsnit 13

Algoritmer er vejen til revolutionen og til fremtiden.

Tænk på hvor meget information der er derude — hvor mange trælse mennesker der siger ting du ikke er enig i — hvor mange forstyrrelser og distraktioner som ville forhindre dig i at tænke klart og handle stærkt. Sandelig siger jeg jer, den eneste måde at begrænse al denne støj og irritation på er ved at lade computerne hjælpe os med at sortere i hvad der er vigtigt og vores opmærksomhed værdigt. Det er trods alt derfor at vi opfandt dem. Så lad os dog tage et skridt tilbage, og lade dem gøre deres arbejde.

Hvor meget kan vi ikke takke automatiseringen og digitaliseringen af samfundet for? Her i Danmark er vi jo verdensmestre! Forestil jer en kummerlig tilværelse det ville være hvis vi ikke havde CPR-numre og hjemmesider som borger.dk og Skats vidunderlige Tast-Selv. Det ville jo være et helvede! Det ville være en uendelig kamp at overbevise folk om at vi virkelig var hvem vi gav os ud for, hvis vi ikke havde et ti-cifret tal ved hånden der endegyldigt kunne identificere os. Og tænk engang hvis vi levede i et samfund hvor vi ikke kunne tjekke om vi skulle have penge tilbage i skat mens vi sad på toilettet — eller hvor vi ikke med fem klik kunne få nallerne i en skilsmisse! Tænk på alle disse essentielle opgaver som borger i samfundet, der tidligere krævede at man snakkede i telefon med et menneske — eller, Gud forbyde det, gå ned på et eller andet kontor og kigge dem i fjæset. Det var jo en fuldstændigt uholdbar ordning. Vi havde jo ingen garanti for at den mere eller mindre tilfældige tåbe der tog telefonen rent faktisk anede hvad der foregik, eller ikke ville os det ondt og gav os forkerte oplysninger. Hele ordningen var fuldstændigt afhængig af at vi havde tillid til alle mulige tilfældige fremmede og stolede på hvad de fortalte os. Gak i låget! Et samfund kan da ikke køre rundt hvis det kræver at man har tillid til hinanden. Det er jo  nemt at udnytte.

Og det er der computere og hjemmesider og algoritmer kommer ind til vores undsætning. For de er jo upartiske! En computer har ingen fordomme, en hjemmeside skal ikke på kaffepause, og der er ingen algoritmer der starter et skænderi fordi der er nogen der har tisset på deres sukkermad. De digitale systemer er troværdige, pålidelige, og altid klar til at hjælpe til. Og de hjælper os til at blive bedre og overstige vores primitive menneskelige begrænsninger. Ved hjælp af dem kan vi tilgå al den viden som menneskeheden har samlet sammen, og de kan hjælpe med at finde forbindelser og udviklinger i disse data, som det ellers ville have taget årtusinder at gennemskue. Ved deres hjælp forstår vi verden bedre — og det gør os alle sammen bedre. Tak, computere!

Bare tænk på hvor upåklageligt algoritmer som dem der leverer vor daglige Facebook-massage fungerer — hundredevis af millioner af brugere, hver med hundrevis af venner og sider de synes godt om — og alle får de deres helt egen forside serveret, med nyheder, billeder, minder og reklamer specielt udvalgt til dem. Hvis mennesker af kød og blod skulle sidde og styre alt det, ville det jo kræve mere end 100% af verdens befolkning beskæftiget på Facebooks kontor. Bare tænk på kaffeudgifterne! Det ville jo være fuldstændigt uholdbart.

Algoritmer sørger for at vi har vores helt egen personlige aviser, og radiokanaler, og tv-stationer, og meget mere. Og takket være deres effektivitet, og den evigt forbedrende computerteknologi, kan virksomhederne stille disse ydelser til rådighed gratis eller for et beskedent månedligt beløb. Det eneste de vil have til retur er lidt data om vores adfærd og alle vores personlige oplysninger… men dem kan de jo da ligeså godt bare få! Hvad går du og bruger din lokationshistorik til, der er så vigtigt? Hvis du deler den med Spotify kan deres algoritmer bedre anbefale de svedige sommerjams du tørster allermest efter! Når de indsamler data om os, så er det jo bare for at kunne finpudse algoritmer og forbedre den allerede fortræffelige service, de tilbyder! Det er jo ren win med ekstra win på for alle involveret!

Og det er jo også derfor at vi skal have samlet alle de forskellige bunker af data, der findes derude. Jo mere data vi giver til algoritmerne, jo bedre kan de blive til at gennemskue præcis hvordan de bedst kan hjælpe os. Når det offentlige har dusinvis af databaser i forskellige styrelser og afdelinger, der allesammen har en profil på os som er fuldstædingt uafhængige af hinanden, så arbejder de jo i blinde. Sundhedssektoren kan tilbyde en bedre kerneydelse og ordinere medicin mere præcist, hvis de har et mere fyldestgørende billede af hvem vi er. Og politiet kan bedre fange svindlere, hvis de har fuld adgang til alle vores bankkontooplysninger. Det skal da bare samkøres og centraliseres det hele! Det gør det også meget mere sikkert — fordi når det hele er samlet på ét sted, kan vi meget bedre passe på det alt sammen. Og så kan vi jo også som samfund tjene penge på det — og de penge kan bruges på mere velfærd, i form af vildsvinehegn og torskemiddage. Vi kan i fællesskab vælge at lease vores allesammens persondata til virksomheder som Netflix og Cambridge Analytica, der med deres smarte algoritmer kan bruge de data til at lave bedre personaliserede tjenester. Det er rent win!

Og når først alle de her algoritmer frit kan snakke sammen, og har lært os hver især helt at kende, så kan de jo lette alle de tunge byrder, der følger med det at være et moderne menneske. Alle hverdagens bekymringer og beslutninger, alle verdens konflikter og konspirationer — de kan allesammen løses af algoritmer, hvis bare de får de fornødne data. Og så kan vi alle være frie, lige, glade og tilfredse, i et globalt fællesskab under algoritmernes beskyttende vinge.

Og kammerater! Glæd jer — for Danmark fører an i denne vidunderlige march mod en bedre morgendag! Vi digitaliserer alt hvad der digitaliseres kan. Vi afskaffer klippekort og kørekort og togsignaler og meget andet. Gennem liberale udbud formår vi altid at få den bedste løsning til den bedste pris — læs aviserne, det er én succeshistorie efter den anden. Danmark viser vejen til den digitale fremtid, hvor algoritmerne ved bedst, og vi slet ikke behøver at tage stilling til om vi vil følge dem blindt. Og så kan vi læne os tilbage og nyde nogle dejlige og mentalt sunde algoritmisk udvalgte “finger family”-videoer på YouTube, og nogle spændende og lærerige nyheder på russisk på Facebooks klistrede forside. Salige er algoritmerne — for de skal arve jorden!